Ouders van ernstig zieke kinderen eisen passende, betaalde zorgverlofregeling

Zorgen voor verlof

Van ouders met een ernstig ziek kind wordt vaak verwacht dat ze naast de intensieve zorg en behandeling ook (volledig) aan het werk zijn. Hierdoor komen ouders vaak klem te zitten tussen arbeid en zorg(en). De gevolgen zijn schrijnend. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van deze gezinnen financiële problemen ervaart, als gevolg van inkomensverlies en/of hoge, niet-vergoede zorgkosten. 10% van de gezinnen ervaart zelfs financiële nood. Vereniging Kinderkanker Nederland luidt met andere (patiënten)organisaties de noodklok. Lees hier meer over de campagne voor een passende verlofregeling. 

Met deze campagne vraagt Vereniging Kinderkanker Nederland samen met het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, Stichting Kinderoncologie Nederland, Stichting Kind en Ziekenhuis, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, ZEVMB-Kenniscentrum, Stichting Mag ik dan bij jou, Stichting Villa Joep en Stichting Stomaatje aandacht voor dit probleem.

We roepen iedereen op de petitie die vader René Kops is gestart te ondertekenen, zodat we komen tot 40.000 handtekeningen en daarmee een appèl kunnen doen op ministers, vakbonden en werkgeversorganisaties om de handschoen op te pakken. 

Ervaringsouder Roel kwam klem te zitten tussen arbeid en zorg. Maaike Wetting, ook ervaringsouder en daarnaast arbeidsrechtadvocaat, stond hem bij. Zij in de podcast vertellen waarom het noodzakelijk is dat er vanuit de overheid een passende, betaalde zorgverlofregeling komt en wat daarvoor moet gebeuren. 

Lees hier de verhalen van ouders en werkgevers

Tijdens de campagne brengen we gezinnen in beeld bij wie het probleem speelt of heeft gespeeld en werkgevers die tegen het probleem aanlopen. De huidige regelingen schieten te kort, waardoor zij ook worden beperkt in mogelijkheden om hun medewerkers in deze nare situatie, te ondersteunen. 

‘Ik kreeg het gevoel dat ze dachten dat ik vakantie aan het vieren was’ 

‘Ik moest me noodgedwongen ziek melden om voor mijn zieke dochter te kunnen zorgen.’

'Mijn dochter had me meer nodig dan ooit tevoren. Me focussen op mijn werk lukte me niet.' 

'Deze situatie is voor zowel mij als mijn werkgever heel ongemakkelijk'