In de media: ouders van ernstig zieke kinderen klem tussen arbeid en zorg

Op 23 december jl. gaf Mildred Klarenbeek, directeur van de vereniging, tijdens het NOS Radio 1 Journaal uitleg aan Sander Van Hoorn waarom er voor ouders met een levensbedreigend ziek kind een betere zorgverlofregeling moet komen. Luister hier het fragment terug 
(44.38 - 50.30).

Tijdens de uitzending vertelde ze dat van ouders met een ernstig ziek kind vaak wordt verwacht dat ze naast de intensieve zorg en behandeling ook (volledig) aan het werk zijn. Hierdoor komen zij vaak klem te zitten tussen arbeid en zorg(en), blijkt uit een wetenschappelijk artikel van auteurs en ervaringsdeskundigen Radia Abba-van Koolwijk, arbeidsrechtjurist, Mijke Houwerzijl, hoogleraar arbeidsrecht en Maaike Wetting, arbeidsrechtadvocaat, dat eind vorig jaar is gepubliceerd. 

In het artikel schetsen zij waar werkende ouders met een kind in een oncologisch behandeltraject tegenaan lopen. Uit een steekproef blijkt dat één- tot tweederde van deze gezinnen financiële problemen ervaart als gevolg van inkomensverlies en/of hoge niet-vergoede kosten rondom de ziekte van hun kind. Tien procent van de gezinnen ervaart zelfs financiële nood. 

De huidige regelingen schieten tekort en zijn ontwrichtend voor het gezin en de ontwikkeling van kinderen. Dit maakt de positie van deze ouders kwetsbaar en gaat in tegen de Rechten van het Kind. Dit jaar zetten we als Vereniging Kinderkanker Nederland de lobby voort en starten we een campagne voor betere regelingen samen met Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie, Ronald McDonald Kinderfonds, Stichting Kind en Ziekenhuis en anderen. 

Meer lezen? 

 

 

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws