Lysette Schrijft: Terug in de tijd

'Knak’. Ik lig op de gladde besneeuwde weg met mijn prothese in een vreemde bocht. Ik leg mijn hand op mijn been en een stem in mijn hoofd zegt ‘Dit is niét goed’.

Ik kijk naar mijn auto die drie meter van me vandaan geparkeerd staat. Hoe ga ik daar komen? Zodra ik probeer te lopen zak ik meteen door mijn ‘knie’. De pijn snijdt door me heen. Hinkelend strompel ik naar mijn auto. ‘Tanken’, ik moet tanken want ik red het niet om met zo weinig benzine naar de huisarts te rijden. Adrenaline houdt mijn geest rustig en scherp. Na het tanken bel ik de huisarts en ik kan meteen langs komen Echo, Ct scan en röntgenfoto s volgen in de dagen erna. Er zit een breuk in de enkel van mijn omkeerplastiek (die in de prothese als knie fungeert) en mijn enkelbanden en pezen zijn gescheurd. Voor het slapen gaan doe ik voorzichtig mijn prothese uit. Mijn enkel is dik en
bont en blauw. Ik schrik. Mijn enkel heeft rust nodig om te helen. Krukken en de bank zijn mijn beste vrienden de komende weken.

Het moet

Die nacht woel ik in bed om zo pijnloos mogelijk te liggen. Als ik in de ochtend mijn krukken op de grond zoek en naar de wc hinkel bekruipt me een ‘gevoel’. Ik voel me onstabiel en kwetsbaar zonder prothese. Mijn krukken vallen op de grond op de badkamer. Mijn hoofd zakt in mijn handen en het kleine meisje van elf komt tevoorschijn. Pijn, afhankelijk zijn van anderen de komende weken, en alleen maar stil op
de bank zitten. Ik weet dat dat geen goede combi voor mijn mentale gesteldheid gaat zijn. Maar het moét…net als toen. Dagenlang verhuis ik van de bank naar mijn bed. Neem netjes rust en belast mijn been niet.

Zelfhelend

Na een week of drie merk ik dat de blauwheid wat minder wordt. En ik probeer mijn been, met krukken, weer wat meer te belasten. Langzaam aan en geduld hebben, is het mantra wat zich in mijn hoofd herhaalt. En dan…als ik zes weken verder ben begint zich in mijn hoofd een ander gevoel te ontwikkelen. Een andere gedachte…’mijn lichaam flikt het weer’. Het zelfhelend vernogen is er nog steeds. En dat geeft me langzaam weer vertrouwen in mijn lichaam. Het werkt nog steeds. En dat maakt me trots, op mijn lijf, op mezelf. Het geeft me mentale kracht en ik krijg kippenvel tot in mijn poriën.

Liefs Lysette

Lysette Regeer blogt over haar leven na kinderkanker.

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws