Lysette schrijft: 'Kerstmis is realisatie van puur geluk'

Het is bijna Eerste Kerstdag 1985. Papa duwt mijn rolstoel de woonkamer binnen. Ik voel me zwak en enorm misselijk door de eerste chemokuur. Als ik binnen een kerstboom zie staan beginnen mijn brandende ogen langzaam te stralen. Sinds lange tijd voel ik weer een vonkje vreugde. Trillend reik ik mijn hand uit naar de gekleurde lichtjes. Ze hebben de vorm van dennenappeltjes en worden altijd gloeiend heet. Mijn vingers strelen kort het reliëf van het lampje en de kilte, die zich de afgelopen weken van mij meester had gemaakt, lijkt naar de achtergrond te verdwijnen. Na weken in het ziekenhuis ben ik eindelijk weer thuis. Smachtend heb ik naar dit moment uitgekeken. Naar huis, naar de kerstboom, naar kerstmis. Het draaide al die moeilijke weken rondjes in mijn hoofd.

Flashback

Met een glimlach kijk ik naar mijn dochter van 19 die op de bank tiktok filmpjes ligt te kijken. Mijn zoon van 21 slaapt bij zijn vriendin. Mijn grootste liefdes worden zo groot. Naast mijn glimlach voel ik een brok in mijn keel opkomen als ik naar de oude dozen voor me kijk. 'Kerstverlichting' staat er op de eerste doos en ik slik. Ik houd mijn adem in als mijn handen de deksel van de doos halen. De gekleurde lampjes in de vorm van dennenappeltjes komen tevoorschijn. Mijn handen strelen het snoer en de brok in mijn keel wordt groter. Voorzichtig steek ik de stekker in het stopcontact. Alle lampjes floepen aan. Ze doen het nog steeds! Mijn wangen worden vochtig. Ik zie mezelf weer zitten in de rolstoel voor de kerstboom als elfjarig meisje. Deze lichtjes brengen, elk jaar weer, het verleden en het heden ineens heel dicht bij elkaar.

Puur geluk

Ik druk de dierbare lichtjes tegen me aan en hoor mijn dochter lachen. Mijn telefoon geeft een signaal dat er een appje binnenkomt. Het is een hartje van mijn zoon omdat ik zijn was gedaan heb. Nu stromen mijn tranen in stilte. Wie had in 1985 kunnen bedenken dat ik hier 36 jaar later nog zou zijn en twee prachtige volwassen kinderen zou hebben? Kerstmis verbindt mij altijd weer even met het begin van die ellendige tijd in 1985 en de enorme rijkdom die ik nu bezit. De rijkdom van het leven; mijn ouders die ik nog om me heen mag hebben, mijn vrienden, mijn gezin, mijn dieren. Kerstmis is voor mij, elk jaar weer, de realisatie van puur geluk!

Vanuit de grond van mijn hart wens ik jullie allemaal hele fijne kerstdagen en vooral een gezond en gelukkig 2022.

Liefs Lysette

Lysette Regeer deelt maandelijks een blog over haar leven na kinderkanker. Lees haar andere blogs via: https://www.kinderkankernederland.nl/nieuws

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws