Veel verschillende soorten kanker

Kanker bij kinderen

Je lichaam bestaat uit cellen: je huid uit huidcellen, je haren uit haarcellen, je bloed uit bloedcellen, je lever uit levercellen enz. De cellen zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Elke cel weet precies wat hij moet doen om je lichaam gezond te houden. Zo helpt een levercel om je eten te verwerken en vervoert een rode bloedcel zuurstof door je lichaam. Cellen worden snel oud en moeten dus worden vervangen. Dat doen ze door zich te delen. Een cel maakt dus eigenlijk een kopie van zichzelf.

Bij kanker is er bij het delen iets misgegaan. De cel houdt niet meer op met delen. Hij blijft maar doorgaan. En de cellen die hij gemaakt heeft, blijven ook maar delen.

Bij leukemie gaat het mis met een bepaald soort witte bloedcellen. Er komen heel veel verkeerde cellen en er is helemaal geen ruimte meer is voor de gezonde cellen.

Als de slechte cellen bij elkaar gaan zitten, ontstaat er een tumor. De tumor duwt  organen en weefsel aan de kant. Soms zwerven er een paar slechte cellen naar een andere plek in het lichaam waar ze verder groeien. Dat noemen we uitzaaiingen.

Hoe kanker ontstaat, weten we niet precies. Kanker heeft te maken met een fout in het DNA van een cel. DNA is het erfelijke materiaal dat in al onze cellen zit en dat bijvoorbeeld bepaalt welke kleur haar en ogen je hebt en hoe lang je wordt.
 

Maak het verschil, word vriend van de vereniging!

Met jouw hulp kunnen wij:

  • Ouders, kinderen, jongeren
    en survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting