- Ouders, kinderen, jongeren en
survivors blijven steunen
Vrijwilligers aan het woord: Koesterkindmaatjes
Vereniging Kinderkanker Nederland kan niet bestaan zonder haar vele vrijwilligers. In ’Vrijwilliger aan het woord’ stellen wij onze vrijwilligers voor en vertellen zij waarom zij zich inzetten voor de vereniging. In deze editie: koesterkindmaatjes. Koesterkindmaatjes zijn om ouders of brussen van kinderen die niet meer kunnen genezen van kinderkanker of daaraan overleden zijn te steunen. Zij snappen als geen ander wat deze gezinnen doormaken. Vanaf januari gaan zij aan de slag. We stellen hen hier alvast voor.
Koesterkindmaatje Bianca Slagter
'Een lotgenoot hoef je niets uit te leggen, die weet hoe het voelt en dat praat dus heel fijn. Wat ik altijd zeg: volg je hart en doe wat voor jou goed voelt. Niets is daarin raar of verkeerd. Je hele leven staat op z’n kop als je je kind verliest, niets klopt meer in je leven, maar ergens vind je weer een nieuw soort evenwicht. Voor mij is het belangrijk om herinneringen levend te houden en nieuwe tradities zijn voor mij helpend. Ik hoop dat ik wat rust en kalmte kan bieden door een luisterend oor, een hart onder de riem of tips te geven. Het doet mij goed om, uit naam van Roan, mensen te helpen. Hij voelt dan dichtbij.'
Roan en Bianca
Koesterkindmaatje Birgit Meijer
'Nadat Justin in mei 2020 overleed heb ik altijd gezegd dat ik mezelf nog wel eens iets zag doen voor het Prinses Máxima Centrum of de Vereniging Kinderkanker Nederland. Deze vacature kwam op mijn pad. Ondanks dat het een zware en zeker ook wel confronteerde rol is, wil ik dit aangaan. Ik help mensen graag, wil hen bijstaan, kan goed luisteren en het is ook helpend in mijn eigen rouwproces.
Justin en Birgit
Koesterkindmaatje Monique van Laake
Wat niemand je vertelt, omdat niemand het weet.. Toen wij hoorden dat we onze Siem aan zijn ziekte gingen verliezen, zat ik met zoveel vragen. Wat staat ons te wachten? Doe ik het goed? Voor Siem, ons gezin, en oja, mijzelf. Er waren geen antwoorden, ik kon alleen luisteren naar mijn gevoel. Dan kun je het niet verkeerd doen. Koesterkindmaatje klinkt als iets wat ik gemist heb. Ik gun ouders in mij iemand die luistert, er gewoon in stilte is, vanuit openheid kan sparren, maar het ook echt niet allemaal weet. Met Siem in mijn hart hoop ik voor een ander van betekenis te zijn, met wie weet soms een onzichtbaar teken: ‘trots op je, mam’.
Monique en Siem
Wat kun je verwachten van een Koesterkindmaatje?
Koesterkindmaatjes hebben een luisterend oor, delen ervaringen en beantwoorden eventuele vragen. Net waar behoefte aan is. Afspreken kan zo vaak jullie willen. Gemiddeld is dat meestal één keer per twee tot vier weken. Dit kan telefonisch, in het ziekenhuis zijn of elders. De duur van het contact varieert van enkele maanden tot twee jaar. Bij vragen die je Koesterkindmaatje niet kan beantwoorden kan hij of zij je eventueel doorverwijzen naar Vereniging Kinderkanker Nederland of een zorgprofessional.
Koesterkindmaatje nodig? Of zelf worden?
Wil je in contact komen met een Koesterkindmaatje? Neem dan contact op met de vereniging.