Filmrecensie: Iedereen is van de wereld                                                          

De film: “Iedereen is van de Wereld” is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van de tieners Darakshan Beekzada en Maartje van Winkel. In 2004 besloot minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) Darakshan en haar familie terug te sturen naar Afghanistan. Een reportage in het jeugdjournaal over Maartje, Darakshan en hun schoolklas sloeg destijds in als een bom en zorgde voor massale media-aandacht waardoor Nederland intensief mee leefde met de 14-jarige vriendinnen. Het leidde in 2006 uiteindelijk tot een generaal pardon van 26.000 statushouders.

In Iedereen is van de Wereld worden de jonge BFF’s gespeeld door nieuwkomers Sophie Lindner als Arianne en Maryam Akbari als Zahra. Andere rollen worden onder meer vertolkt door Soy Kroon (Hoogvliegers, Liefde zonder grenzen), Quinty Misjedjan (bekend van haar komische YouTube-kanaal Quinsding, De Dikke Data Show), Rifka Lodeizen (Judas, Sleepers), Lineke Rijxman (Oogappels, Sleepers) en Leopold Witte (Gooise Vrouwen, Bodem).

Synopsis                                                                                                                                        

Na de zomervakantie ontmoet Arianne een nieuwe klasgenoot:  Zahra, een Afghaans meisje dat nieuw is op school. Ondanks hun verschillende achtergronden en karakters ontstaat er een bijzondere vriendschap. Maar dan krijgt Arianne te horen dat haar ongeneselijke ziekte terug is en ontdekt Zahra dat zij met haar gezin het land wordt uitgezet. Dit houdt de vriendinnen echter niet tegen en het maakt ze zelfs strijdlustig. Ari start een onverschrokken campagne onder het motto “Niet Huilen, Maar Ruilen”. Ze is vastberaden om haar plekje en toekomst in Nederland aan Zahra te geven. Samen met hun hele school komen ze in actie tegen de beslissing van de Minister van Vreemdelingenzaken. Kunnen zij het verschil maken in hun strijd tegen deze onomkeerbare beslissing?                                                               

De film valt onder de categorie drama maar zit desondanks vol humor. Het is een plezier om deze film te bekijken. En het zet aan tot nadenken op twee belangrijke onderdelen. A)  Hoe is het om vluchteling te zijn?  B) Ook jonge mensen overlijden. Hoe moedig is het dan om zoiets unieks te doen als Maartje deed. 

De film, die vanaf 12 februari te zien is in elke bioscoop van Nederland is wat mij betreft zeer zeker aanrader voor alle pubers (en hun ouders).

Bekijk hier de trailer en lees hier het interview met Judith Koorn, moeder van Maartje te Winkel, op wiens verhaal de film is gebaseerd. 

Hijltje Vink        

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws