Verband tussen kwetsbaarheid en cognitieve achteruitgang aangetoond

Wetenschappers van het St. Jude Children's Research Hospital in Memphis (Verenigde Staten) hebben een verband gevonden tussen kwetsbaarheid ('frailty') na de behandeling van kanker en neurocognitieve achteruitgang bij overlevenden van kinderkanker. Een paper over dit onderwerp is onlangs gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.

Over een periode van vijf jaar ontdekten onderzoekers dat overlevenden die aan behandeling gerelateerde kwetsbaarheid ervoeren aanzienlijk grotere achteruitgang in geheugen, aandacht, verwerkingssnelheid en andere functies hadden in vergelijking met overlevenden die geen kwetsbaarheid ervoeren. Hoewel kwetsbaarheid vaak in verband wordt gebracht met ouderen, voldoet 8% van de jongvolwassen overlevenden van kinderkanker aan de criteria voor kwetsbaarheid.

Deze studie bevestigt dat degenen die kinderkankerbehandeling ondergaan kwetsbaarheid kunnen ervaren, wat een vroeg begin van neurocognitieve achteruitgang bij jonge volwassenen kan veroorzaken. Binnen de Nederlandse LATER-studie wordt hier ook naar gekeken, dus er wordt op termijn steeds meer over bekend.

Lees meer.

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws