Tweede Kamer neemt motie aan over zorgverlofregeling ouders ernstig zieke kinderen

De Bilt, 12 februari 2025 - Op 11 februari jl. heeft de Tweede Kamer de motie aangenomen voor een zorgverlofregeling voor ouders van ernstig zieke kinderen. De motie is ingediend door Kamerleden Lisa Westerveld en Mariëtte Patijn, naar aanleiding van de petitie “Werkende ouders met ernstig zieke kinderen; klem tussen arbeid en zorg(en)” die wij op 14 januari jl. samen met partners hebben aangeboden aan de Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder grote belangstelling van diverse Kamerleden.

Met de motie roept de Tweede Kamer het kabinet op om een zorgverlofregeling uit te werken. De regeling is noodzakelijk omdat ouders van ernstig zieke kinderen zich vaak gedwongen voelen om te kiezen tussen hun kind of hun gezinsinkomen. Naast de praktische zorg, kampen ouders met vermoeidheid, emoties en stress. Het hele gezin beweegt mee rond het behandeltraject en de zorg van het zieke kind en moet veel incasseren. Doorwerken lukt meestal niet, terwijl dit wel van ouders verwacht wordt. Dit staat haaks op het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, zo blijkt uit het arbeidsrechtelijk artikel ‘Werkende ouders met ernstig zieke kinderen; klem tussen arbeid en zorg(en)’ dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Arbeidsrechtelijke Annotaties. Hieruit blijkt dat een kind recht heeft op zorg en ondersteuning van beide ouders. Dat wordt nu in Nederland onmogelijk gemaakt met de huidige regelingen. De gevolgen zijn schrijnend voor kinderen én ouders.

Baanverlies en financiële nood

Ouders van ernstig zieke kinderen moeten daarom noodgedwongen vakantietegoed opnemen en bij langdurige behandeltrajecten zien zij soms geen andere keus dan zich ziek te melden. Het verplichte re-integratietraject dat daarop volgt, is niet toegesneden op de situatie van het ernstig zieke kind. Ook werkgevers worden beperkt in hun mogelijkheden om hun medewerkers in deze schrijnende situaties ruimte te geven. Vaak leidt dit uiteindelijk tot baanverlies van ouders. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van deze gezinnen financiële problemen ervaart, als gevolg van inkomensverlies en/of hoge, niet-vergoede zorgkosten. Tien procent van de gezinnen ervaart zelfs financiële nood.

‘Fatsoenlijke verlofregeling’

In een eerdere uitzending van EenVandaag naar aanleiding van de petitieaanbieding zei motie-indiener Lisa Westerveld daarover het volgende: 'Als je kijkt naar kinderrechtenverdragen en wat het beste is voor het kind en de ouders, dan vind ik dat wij als overheid ervoor moeten zorgen dat deze ouders ook kunnen rondkomen.' In dezelfde uitzending verwoordde Thierry Aartsen: 'Eigenlijk moet je, als er iets in je leven gebeurd waardoor de druk op je werk en op je privéleven zodanig is, kunnen rekenen op een fatsoenlijk verlofregeling. Daarom is het belangrijk dat de overheid zegt; "voor dit soort gevallen waarbij je kind ernstig ziek is, moeten we dit in een sociaal land als Nederland financieel gewoon gaan regelen".'

Minister aan zet

Nu is het aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om hier voor het zomerreces 2025 uitvoering aan te geven in samenwerking met belangenorganisaties, vakbonden, werkgevers en uitvoeringsorganisaties. We nodigen de minister uit met ons in gesprek te gaan over wat het voor ouders van ernstig zieke kinderen betekent om klem te zitten tussen werk en zorg. En welke oplossingsrichtingen wenselijk zijn. Het onderwerp staat tevens op de agenda van het Commissiedebat over het Arbeidsmarktbeleid op 6 maart aanstaande.

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws