Gaan werken en zorgen voor mijn kind wel samen?

Je bent moeder, vader of verzorger van je kind waarbij net de heftige diagnose kanker is vastgesteld, hoe nu verder? Thuis regelen; opvang van eventuele andere kinderen, spullen pakken voor ziekenhuisopnames en werk bellen om aan te geven dat je nog wel even afwezig zult zijn. Dat gaat meestal wel de eerste weken. Maar wat als je moeilijk kunt slapen, je overdag niet kunt concentreren of je emoties steeds maar weer opkomen? Kun je je ziekmelden? Wat als je werkgever van je vraagt om weer (deels) te komen werken?

Deze vragen komen geregeld op het maandelijkse inloopspreekuur van de Vereniging Kinderkanker Nederland voorbij. Dit spreekuur vindt plaats bij de balie in het Prinses Máxima Centrum waar ouders hun vragen over werk en inkomen aan mij kunnen stellen. Hierboven zie je mij met mijn zoon Thijs. Hij overleed in november 2017 aan kanker. Naast ervaringsouder ben ik advocaat arbeidsrecht. Ik heb zelf ervaren dat je na de diagnose wordt geconfronteerd met zoveel zaken die er geregeld moeten worden, dat je mogelijk door de bomen het bos niet meer ziet. En dat je na geruime tijd alle ballen in de lucht houden aan het eind van je latijn kan zijn. 

Hoe zit het nu? 

Het is niet onbegrijpelijk dat werkgevers verwachten dat je op enig moment weer (volledig) komt werken. In Nederland is er namelijk weinig tot niets geregeld. Er bestaat geen verlof voor ouders in deze ernstige situatie. Er bestaat wel verlof voor als er kortstondig iets in je privé situatie aan de hand is. Calamiteitenverlof en kortdurend zorgverlof zijn beperkt in tijd (max twee weken), maar worden wel doorbetaald. Langdurend zorgverlof kan over een langere periode worden opgenomen (max zes weken), maar is vaak niet doorbetaald. Het kan zijn dat in je arbeidscontract en/of de cao andere afspraken staan. Vakantiedagen zijn bedoeld voor vakantie, voor herstel en rust. Niet voor deze situatie. Maak dus waar mogelijk gebruik van deze verlofvormen. 

Werken en zorgen kunnen enige tijd goed samen. Maar het komt vaak genoeg voor dat het niet meer gaat. Dat je niet meer ziet hoe je jezelf er óók nog toe kan zetten om te werken. Niet iedere werknemer durft zich dan ziek te melden. We willen graag een loyale en goede werknemer zijn. Maar als je niet meer in staat bent om te werken, fysiek dan wel mentaal, dan is ziekmelden vaak de beste optie. Soms wordt van ouders verlangd dat ze ontslag nemen. In de meeste gevallen is dat niet verstandig. Als je zelf ontslag neemt dan riskeer je dat een eventuele (werkloosheids-)uitkering wordt geweigerd.

Ziek en dan?

Als je je eenmaal ziek hebt gemeld, is je werkgever verplicht een bedrijfsarts/arboarts in te schakelen. In de Wet Verbetering Poortwachter staat een aantal rechten en verplichtingen voor werkgevers en werknemers wanneer een werknemer ziek is gemeld. Zo zal de bedrijfsarts een oordeel geven of je wel of niet kan werken, of je arbeidsongeschiktheid bent. De bedrijfsarts geeft zijn advies aan je werkgever en zal ook aangeven of er mogelijkheden zijn om weer (deels) te kunnen gaan werken (re-integreren). De werkgever en werknemer moeten dan samen afspraken maken over het re-integreren en leggen dat vast in een Plan van Aanpak. 

Het kan zijn dat je het niet eens bent met dit advies. Je kunt dan een second opinion bij een andere bedrijfsarts vragen. De werkgever is niet verplicht dit tweede advies te volgen. Je kunt ook een deskundigenoordeel bij het UWV te vragen. Dit kun je zelf doen via de website van UWV. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Een werkgever zal meestal het deskundigenoordeel van UWV volgen.

Belangrijk in alle gevallen is om met je werkgever in gesprek te blijven. Daarmee creëer je begrip en kun je eventuele vervelende situaties voorkomen. Want dat is het laatste wat je er nog bij kan hebben.


Maaike Wetting

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws