Wij staan voor je klaar

Over de zichtbare en onzichtbare littekens van kinderkanker

Late gevolgen

Kinderkanker en de behandeling daarvan kunnen blijvende lichamelijke en/of psychische schade veroorzaken. Dit noemen we de late gevolgen.

Sommige gevolgen zijn er meteen, zoals slechtziendheid of een amputatie. Andere gevolgen kunnen later optreden, zoals psychische problemen of tweede tumoren. De meeste survivors vinden hun kwaliteit van leven, ondanks de late gevolgen, goed. Ook krijgt niet iedereen te maken met late gevolgen: veel mensen die als kind kanker hebben gehad zijn net zo gezond als hun leeftijdsgenoten.

Hoe eerder je er bij bent, hoe beter

Wees er op tijd bij

Zorg ervoor dat je problemen op tijd aankaart. Denk aan lichamelijke, psychische, klachten en problemen met je concentratie of geheugen. Maar ook als je op maatschappelijk vlak ergens tegen aan loopt. Vraag hulp als je klachten of problemen hebt en ga naar de LATER poli als je een oproep krijgt.

Late gevolgen

Lichamelijk

Jouw lichaam is genezen van kinderkanker, maar misschien heb je nog lichamelijke klachten. Waar komen ze vandaan?

Dagelijks geconfronteerd worden met lichamelijke gevolgen is soms moeilijk te accepteren. Weet dat wij er voor je zijn. Door goede informatie, steun en (h)erkenning krijg je meer grip op jouw leven.

Over de onzichtbare littekens

Psychosociale gevolgen

Je wilt dankbaar zijn dat je nog leeft, maar door de late gevolgen ben je somber of angstig. Misschien voelt het alsof je nog steeds aan het overleven bent, ook al is de kinderkanker genezen. Deze emoties zijn allemaal normaal.

Als je kinderkanker hebt overleefd, kun je tegenstrijdige gevoelens en gedachten hebben. Je voelt je bijvoorbeeld schuldig omdat jij het hebt overleefd maar anderen niet. Misschien moet je nog vaak aan het ziekenhuis denken of voel je je onzeker over je lichaam. Of je voelt geen aansluiting meer met leeftijdsgenoten. Weet dat je niet alleen bent!

Late gevolgen

Aandacht en geheugen

Heb jij een hersentumor gehad? Ben je vergeetachtig en snel overprikkeld? Dan heb je vermoedelijk last van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Je bent niet alleen.

Vooral mensen die als kind een hersentumor hebben gehad, kunnen aanlopen tegen problemen op het gebied van aandacht en geheugen. Dit kan een grote impact hebben op je leven. Onze NAH-survivorsgroep kan jou helpen. Meld je hiervoor aan via vox@kinderkankernederland.nl.   

Als meedoen niet vanzelfsprekend is. Over opleiding, werk en verzekeringen. 

Maatschappelijke gevolgen

Als je te maken hebt met late gevolgen is meedoen in de maatschappij niet altijd vanzelfsprekend. School kan een struikelblok zijn, een fulltime baan is soms te veel gevraagd en het afsluiten van verzekeringen of leningen kan lastig zijn. Toch is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Bovendien zijn er instanties die je kunnen begeleiden en helpen.

Leef gezond

Wat doe jij om gezond te blijven?

Voorkom extra problemen door zo gezond mogelijk te leven. Dat geldt natuurlijk voor iedereen, maar voor jou net iets meer.

  • Rook niet of probeer te stoppen
  • Blijf fit door te bewegen
  • Let op je gewicht
  • Eet gezond
  • Wees matig met alcohol
  • Pas op in de zon en smeer je elke twee uur in met een hoge factor zonnebrand
  • Let op veranderingen in je lichaam en je gezondheid
  • Ga naar de LATER-poli als je een oproep krijgt
  • Volg de gerichte adviezen van je LATER-arts op
  • Ga naar je huisarts bij tussentijdse, onbegrepen klachten
  • Doe mee aan landelijke screening wanneer je een oproep krijgt

TIP: Doe mindfulness- en ontspanningsoefeningen met de ‘VGZ mindfulness’ app.