
Heb je nog vragen?
Bel: 030 - 242 29 44
of stel een vraag
Wanneer je te maken krijgt met kinderkanker, beland je van het ene op het andere moment in een andere wereld. Gelukkig ben je niet alleen.
Bel: 030 - 242 29 44
of stel een vraag
Heb je nog vragen? Of wil je meer weten over Vereniging Kinderkanker Nederland? Kijk snel of je vraag wordt beantwoord in het overzicht hieronder. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.
Er zijn drie soorten verlof:
Als je een van de verlofvormen hebt opgemaakt of ze zijn (financieel) niet mogelijk, dan kun je de volgende alternatieven overwegen:
Bijzonder verlof vragen: je kunt je werkgever vragen of hij bijzonder verlof wil toekennen. Deze vorm van verlof is niet bij wet geregeld, maar is in sommige cao's of arbeidsreglementen opgenomen.
Vakantie opnemen: je kunt vakantiedagen inzetten door ze te spreiden over een bepaalde periode waarin je deels werkt en deels vakantie-uren opneemt.
Onbetaald verlof vragen: je kunt je werkgever vragen je onbetaald verlof te geven. Dat moet je wel tijdig aanvragen.
Wanneer werken vanwege psychische of fysieke klachten echt niet lukt, dan kun je je ziek melden. Als je je ziek meldt, dan zal de werkgever de bedrijfsarts of arbo-arts moeten inschakelen. De bedrijfsarts beoordeelt of je in staat bent om te werken en zo niet, hoe lang je naar verwachting niet kunt werken. Het is de wettelijke plicht van de werkgever om dit in gang te zetten en ook de wettelijke plicht van de werknemer om hieraan mee te werken. Soms komt het voor dat de werkgever een casemanager of andere arbo-medewerker inzet. Het is echter belangrijk dat je in ieder geval een keer wordt gezien door een bedrijfsarts of arbo-arts.
Je kunt ook zelf met je werkgever afspraken maken wanneer je weer begint met werken. De bedrijfsarts is echter degene die vanuit medisch oogpunt kan adviseren of en op welke manier werken het beste aansluit bij jouw situatie.
Het kan voorkomen dat je het niet eens bent met het advies van de bedrijfsarts. Bijvoorbeeld omdat de bedrijfsarts vindt dat je wel kunt werken of omdat het oordeel luidt dat je bepaalde werkzaamheden wel zou kunnen doen. Dan bestaat de mogelijkheid om het UWV om een deskundigenoordeel te vragen. Het UWV zal opnieuw beoordelen of je in staat bent te werken of dat de voorgestelde re-integratiewerkzaamheden wel reëel zijn. Je kunt het deskundigenoordeel zelf bij UWV aanvragen. De werkgever zal dit oordeel mee moeten nemen in zijn beslissing om het salaris wel of niet door te betalen.
Als zelfstandig ondernemer heb je minder opties. Zonder jou staat je bedrijf stil. Probeer in elk geval een vervanger te regelen voor als je absoluut niet kunt werken. Schakel zo nodig (professionele) hulp in voor verplichtingen die doorlopen, zoals belastingaangiftes. Je kunt beter kosten maken, dan later boetes en strafrentes betalen.
Heb je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Meld je dan bij de verzekeraar en zorg dat je op korte termijn een afspraak krijgt met een arts voor een medisch oordeel. Het is belangrijk om je huisarts en eventuele andere professionele hulp die je hebt ingeschakeld, hierbij te betrekken.
Het is belangrijk om de werkgever en eventueel de bedrijfsarts op de hoogte te houden van jouw situatie. Helaas kan het gebeuren dat je er niet uitkomt met je werkgever. Vraag dan om hulp bijvoorbeeld bij maatschappelijk werk in het ziekenhuis of bij de vakbond als je daar lid van bent. Maar ook kun je twee keer per maand met al je vragen terecht bij ons spreekuur voor Ouders & Werk.
Kom je er financieel niet meer uit? Neem dan contact op met maatschappelijk werk in het ziekenhuis of eventueel met je accountant of administratiekantoor.
In samenwerking met stichting Mag Ik Dan Bij Jou hebben wij sinds 2017 ook een financieel noodfonds voor gezinnen met een kind met kanker. Hebben jullie door de ziekte van je kind onoverkomelijke financiële problemen? Dan kun je via maatschappelijk werk in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie of jullie shared care centrum een beroep doen op dit fonds, waarmee we gezinnen met acute financiële problemen een steuntje in de rug kunnen geven.
Nee, kanker is niet besmettelijk. Een hand geven of zoenen kan geen kanker overbrengen.
Heel soms, maar meestal niet.
Nee, kanker komt ook bij dieren voor, en bij planten (bomen hebben vaak kanker).
Er zijn meer dan 100 verschillende soorten kanker. Elke soort kanker wordt genoemd naar de plaats in het lichaam waar de eerste kankercel is ontstaan.
Als de tumor in de hersenen zit, kan hij gevaarlijk zijn. Je schedel is heel hard en de hersenen zitten daarin. Als ze aan de kant worden geduwd door een tumor komen ze in de verdrukking.
Nee. Kanker is een ernstige ziekte, maar je gaat er niet altijd dood aan. Van de kinderen met kanker wordt 75% beter.
Als je meer dan vijf jaar nadat je voor kanker bent behandeld geen kanker meer hebt, ben je beter. Je blijft nog wel heel lang regelmatig teruggaan voor controle.
Als je behandeld wordt, lig je soms in bed. Want als je je niet lekker voelt, is dat gewoon fijner. Je kunt soms echt heel ziek zijn. Maar als je je goed voelt kun je gewoon naar school en buiten spelen.
Het is fijn om contact te houden met je vriendjes en vriendinnetjes, bijvoorbeeld via Whatsapp, Facebook, Instragram, e-mail of telefoon. Je kunt natuurlijk ook gewoon een kaart of een brief sturen.
Ja, als het maar enigszins kan, ga je gewoon naar school. Als het niet gaat, kun je via de computer contact houden met je klasgenoten of via internet lessen volgen.
Ja, met je familie of met andere kinderen met kanker. Wij organiseren speciale kampen voor kinderen met kanker.
Ja, gewoon doen. Laat iemand niet in de steek, schrijf af en toe een briefje of bel op. Laat merken dat je aan hem of haar denkt. Laat merken wat je voelt en vraag of je iets voor hem of haar kunt doen. Raak hem of haar gewoon aan. Als je een knuffel wilt geven, moet je dat gewoon doen. Kanker is niet besmettelijk.
Nee, kanker is niet besmettelijk. Van een hand geven of zoenen kun je geen kanker krijgen.
Dat gebeurt een heel enkele keer, maar meestal niet.
Nee, kanker komt ook bij dieren, bomen en planten voor.
Er zijn meer dan honderd verschillende soorten kanker. Elke soort kanker wordt genoemd naar de plaats waar de kanker is ontstaan.
Een goedaardige tumor in de hersenen kan gevaarlijk zijn omdat je hersenen in de verdrukking kunnen komen.
Nee. Kanker is een ernstige ziekte, maar er worden gelukkig steeds meer mensen beter. Van de kinderen zelfs meer dan 75%!
Ja, je mag gewoon naar school. Als het niet gaat of niet mag van de dokter, kun je via je computer of tablet toch in de klas zijn.