Het verhaal van Tanja

Rouw- en verliestherapeut

In Childhood Cancer Awareness Month laten we zien dat wij er voor iedereen zijn die op welke manier dan ook te maken heeft (gehad) met kinderkanker. Aan de hand van ervaringsverhalen staan we stil bij de impact van kinderkanker, op gezinnen, jongeren, broers en zussen, opa's en oma's, op ouders die een kind verloren hebben, en op survivors. In al deze verhalen komt veerkracht terug en laten we zien dat we er voor elkaar zijn.

Wat is jouw ervaring met kinderkanker?

Ik ben al ruim 25 jaar betrokken bij kinderen met kanker. Als orthopedagoog en ambulant begeleider hield ik me jarenlang bezig met de schoolbegeleiding van kinderen. School is een heel belangrijk houvast voor kinderen met kanker. Het is bijna het enige in hun leven waarin de focus ligt op hun veerkracht en talenten. Dat is heel belangrijk om om te kunnen gaan met zoveel angst en onzekerheid. Ik schreef de onderwijshulpboeken ‘Wat nu? Een leerling met kanker!’ en ‘Wat nu? Mijn leerling wordt niet meer beter!’. Deze boeken zijn ook te koop via de webshop van de Vereniging Kinderkanker Nederland.

Sinds 10 jaar begeleid ik als rouw- en verliestherapeut gezinnen waar een kind ernstig (of ongeneeslijk) ziek is of is overleden.

Hoe breng jij steun aan gezinnen

Kanker brengt veel verliezen met zich mee: verlies van een gezond kind, van houvast, van vertrouwen in de toekomst, en ook veel angst en onzekerheid. Tijdens de behandeling is er vaak geen ruimte om stil te staan bij de impact die deze verliezen hebben. Ik word vaak betrokken als de behandeling is afgerond, maar de ouders of het kind moeite hebben om de draad van het veranderde leven op te pakken. Of wanneer blijkt dat er geen genezing meer mogelijk is. Dan komt er zoveel op ouders af, dat ik samen met hen zoek naar een manier om de laatste levensfase goed in te vullen.

Wat wil jij dat anderen weten over kinderkanker?

Voor kinderen is het zo belangrijk om de focus op een toekomst vast te houden, ook als die toekomst onzeker is, of zelfs maar kort. Kinderen leven en ontwikkelen zich tot het allerlaatste moment.

Tanja van Roosmalen is verschillende keren spreekster geweest bij bijeenkomsten voor ouders van een overleden kind. De Vereniging Kinderkanker Nederland communiceert over haar bijeenkomsten via hun social media kanalen. Daarnaast staan geplande bijeenkomsten in de agenda.

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws