Het verhaal van Sippy

Medisch Maatschappelijk Werker in het Prinses Máxima Centrum

In Childhood Cancer Awareness Month laten we zien dat wij er voor iedereen zijn die op welke manier dan ook te maken heeft (gehad) met kinderkanker. Aan de hand van ervaringsverhalen staan we stil bij de impact van kinderkanker, op gezinnen, jongeren, broers en zussen, opa's en oma's, op ouders die een kind verloren hebben, en op survivors. In al deze verhalen komt veerkracht terug en laten we zien dat we er voor elkaar zijn.

Wat is jouw ervaring met kinderkanker?

Mijn naam is Sippy ten Brink en sinds 1 november 2018 werk ik in het Prinses Máxima Centrum als Medisch Maatschappelijk Werker. Onze vakgroep bestaat in totaal uit 13 collega’s. 

Hoe breng jij steun aan gezinnen?

Een van onze taken is om ouders te ondersteunen bij het grip krijgen/houden op hun leven. We helpen ze om de impact van de diagnose onder ogen te zien. We zien bij veel ouders symptomen van stress. We leggen uit dat dit een normale reactie is op een abnormale situatie waarin ze terecht zijn gekomen. Maar we leggen ook uit dat iedereen anders kan reageren. We stimuleren ouders om dat van elkaar te respecteren en om hierover met elkaar in contact te blijven. Ouders vinden het vaak zwaar en zijn soms bang dat ze het niet vol kunnen houden. Omdat we weten dat bijna alle ouders hier tegenaan lopen, adviseren we hen vanaf het begin om ook goed voor zichzelf te zorgen. Hou kun je je batterij weer opladen? Waar krijg je energie van? Er komen ook regelmatig vragen over het werk. Hoe combineer je werk en zorg, wat zeg je tegen je werkgever? Kun je je ziekmelden en wat zeg je wanneer je leidinggevende zegt “Je kind is ziek, jij niet.”. We ondersteunen ouders met deze vragen, waarbij overlegd kan worden met Maaike Wetting  (vrijwilliger van de Vereniging Kinderkanker Nederland, verzorgt het inloopspreekuur Ouders en Werk). En we denken mee, geven richting voor vele praktische en soms ingewikkelde zaken. Kortom, we zijn onze ouders graag tot steun.

Wat wil jij dat anderen weten over kinderkanker?

Het krijgen van kanker kan ieder kind overkomen. Maar wanneer het jouw kind/gezin betreft, bedenk dan dat je als ouders en kinderen enorm veerkrachtig kunt zijn.

Sippy heeft regelmatig contact met onze collega Manon over het noodfonds, welke gezinnen die tegen onoverkomelijke financiële problemen aanlopen, kunnen ontvangen. Voor meer informatie over het noodfonds, klik hier. Daarnaast hebben de Vereniging Kinderkanker Nederland en Sippy en haar collega's frequent contact om af te stemmen en gezinnen samen te ondersteunen.

Steun ons werk en doneer nu!

Sippy foto.jpg

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws