Het verhaal van een islamitische moeder

Het verhaal van een ouder met een overleden kind - Een islamitische perspectief op het overlijden van een kind

In Childhood Cancer Awareness Month laten we zien dat wij er voor iedereen zijn die op welke manier dan ook te maken heeft (gehad) met kinderkanker. Aan de hand van ervaringsverhalen staan we stil bij de impact van kinderkanker, op gezinnen, jongeren, broers en zussen, opa's en oma's, op ouders die een kind verloren hebben, en op survivors. In al deze verhalen komt veerkracht terug en laten we zien dat we er voor elkaar zijn.

Als Vereniging Kinderkanker Nederland zijn wij ons bewust van de verschillende achtergronden van alle gezinnen die te maken krijgen met kinderkanker. Wij zijn er voor al deze gezinnen met al deze kleurrijke achtergronden. Kleurrijk, zoals de kralen aan de Kanjerketting. Hieronder delen wij het verhaal van een moeder met een islamitische achtergrond.

Ik ben een moeder die haar kind verloren heeft aan een hersentumor.

Veel ouders met mij zijn getekend voor het leven door het immens grote verlies van een kind. Wat ons verbindt is dat wij onze kinderen intens missen, liefhebben en het grote verlangen hebben om met ze herenigd te worden.

Vanuit mijn islamitische achtergrond wil ik graag delen wat het islamitische perspectief is op het verlies van een kind. Dit in de hoop dat dit kan bijdragen aan een beetje hoop, steun en verlichting van het grote verdriet waar wij ons in bevinden.

In de islam is het zo dat ieder kind dat komt te overlijden, direct naar het paradijs zal gaan. Daar zullen de kinderen voortleven en alles krijgen wat zij maar wensen. Een prachtig leven wat voor ons in deze wereld niet in te beelden is, zij zullen daar voor eeuwig plezier en gelukzaligheid ervaren. En de kinderen zullen met de wil van Allah herenigd worden met de ouders in het paradijs. Hierover vertelt de profeet het volgende: "De kleine kinderen (die overleden zijn), zullen paradijselijke kinderen zijn. Een van hen ontmoet zijn ouders (in het hiernamaals) en hij zal hen bij de kleding pakken zoals ik nu het uiteinde van jou kledingstuk beet bak. Of bij de hand en hij zal hen niet loslaten totdat Allah hen en de ouders het paradijs laat betreden." (overgeleverd door imam Muslim).

Wij weten niet altijd waarom dingen gaan zoals ze gaan. In de islam geloven we in de voorbeschikking van Allah, oftewel het lot. Hoe groot deze ramp ook is, jij en ik hadden er niets tegen kunnen doen. We hebben groot verdriet en het leven zal nooit meer hetzelfde zijn, maar alles wat Allah voor ons bepaald heeft doet Hij op basis van Zijn volmaakte kennis en ultieme wijsheid. Hij weet dat de ouders dit aankunnen, want in de koran zegt Hij: "En Allah belast geen enkele ziel boven haar vermogen." (Al baqarah: 286)

Onze kinderen leven voort. Niet hier met ons maar in het Paradijs zonder ziekte, zorgen, chemo's, prikken en pijn.

Ik hoop dat ik een klein beetje een beeld heb mogen geven over hoe de islam staat tegenover het verlies van een kind, en wil graag afsluiten met dit stukje uit de koran.

Voorwaar, zo komt met de moeilijkheid de verlichting. Voorwaar, met de moeilijkheid komt verlichting. (Ash-Sharh 5,6)

Steun ons werk

  • Ouders, kinderen, jongeren en
    survivors blijven steunen
  • Werken aan betere zorg en nazorg
  • Kinderen steunen met de Kanjerketting

 

Ontvang als eerste handige tips en informatie

  • Op de hoogte van acties
  • Ontvang het laatste nieuws