- Ouders, kinderen, jongeren en
survivors blijven steunen
Als je werkgever je functioneren in twijfel trekt na de diagnose kinderkanker
Ouders van kinderen met de diagnose kinderkanker zijn als werknemer afhankelijk van hoe de werkgever met de situatie omgaat. Ook de auteur van onderstaand verhaal kreeg hiermee te maken. ‘Een goede vriendin van mij zei nog: Nu leer je pas echt je werkgever kennen, ik gaf aan dat ik mij daar geen zorgen over maakte.’ Toch stelde zijn werkgever alles in het werk om deze ouder na de diagnose te ontslaan. Lees hier zijn kant van het verhaal en hoe Maaike Wetting, advocaat Arbeidsrecht en vrijwilliger bij de Vereniging Kinderkanker Nederland, hem heeft bijgestaan.

‘Na de diagnose vertelde ik iedereen binnen het bedrijf wat er gaande was en gaf aan dat ik graag wilde blijven werken. Met de opmerking dat de zorg voor ons kind voor zou gaan en mijn familie op de eerste plaats bleef staan. Dat vond maatschappelijk werk binnen het Prinses Máxima Centrum bijzonder, al zagen ze ook dat ik hieruit energie haalde. Ik kon mij via het werk opladen om de zorg die we hadden voor ons kind aan te kunnen.
Functioneren in twijfel
Een aantal dagen na de diagnose moest ik op gesprek komen bij de eigenaar van het bedrijf. Mijn functioneren werd ineens in twijfel getrokken. Het moest allemaal beter, de omgang met de mensen in mijn team, de cijfers bleven opeens achter etc. Bijzonder, want tot aan deze dag had ik alleen zeer goede beoordelingen gehad en waren er nooit opmerkingen gemaakt over mijn functioneren. Ik had niet helemaal in de gaten wat er gaande was en gaf aan dat ik er werk van zou gaan maken. Een aantal dagen later kreeg ik de afspraken via een e-mail nog een keer op papier.
Ruim een maand later volgde opnieuw een gesprek. Conclusie van de eigenaar was dat ik mij niet aan gemaakte de afspraken had gehouden. Er moest een verbeterplan komen en binnen korte tijd moest mijn functioneren verbeteren. Tevens werd ik ontheven van diverse taken en had ik geen zitting meer in het managementteam. Ze benadrukten nog dat dit alles niets te maken had met mijn thuissituatie. Dat vonden ze allemaal heel erg. Tot slot werd nog wel gezegd dat ik maar eens een keuzes moest maken tussen familie en werk. Pas op dat moment werd mij alles duidelijk. Het gesprek dat vlak na de diagnose met mij was gevoerd was nodig om dit gesprek nu met mij te kunnen voeren, anders had de eigenaar geen zaak.
Ziek gemeld
Voor dit bedrijf en deze eigenaar wilde ik niet langer werken. Voor het eerst in mijn loopbaan heb ik mij dan ook ziekgemeld. Dat voelde vreemd, maar ik werd ziek van hoe mijn werkgever met mij en de situatie rondom ons kind om waren gegaan. Dit kon ik er niet bij hebben. Natuurlijk moest ik mij direct melden bij de bedrijfsarts. Bijzonder was dat ik geen contact op mocht nemen met de gebruikelijke bedrijfsarts, maar met een andere. Ze wilden hun eigen Arbodienst hier buiten houden. Ook HR was niet betrokken bij deze procedure. Ik was nog niet eerder bij de bedrijfsarts geweest, maar ook dit was een bijzonder gesprek. Hij vroeg niet waarom ik me ziek had gemeld.. De arts zei dat er volgens de werkgever een arbeidsconflict was en dat dat de reden van mijn ziekmelding was.
Om rust te krijgen ben ik akkoord gegaan op het voorstel afscheid van elkaar te nemen, mede op advies van Maaike Wetting.
Afscheid van mijn baan
Sinds het laatste gesprek met de eigenaar heb ik alleen nog maar contact met de werkgever gehad via zijn advocaat. Er is niet meer gevraagd naar de gezondheid van ons kind. Mijn werkgever is blijven volhouden dat deze hele procedure daar niks meer te maken had , maar dat het lag aan mijn functioneren en zeer veel andere zaken die gedurende de hele zaak door mijn werkgever en collega’s werden aangedragen en door mij makkelijk te weerleggen waren. Daar ben ik niet meer ingegaan. Ik had mijn energie nodig voor ons kind die weer aan de volgende chemokuur was begonnen.
Om rust te krijgen ben ik akkoord gegaan op het voorstel afscheid van elkaar te nemen, mede op advies van Maaike Wetting. Ze heeft in overleg met de rechtsbijstandverzekering een zaak opgestart in reactie op de brief met verwijten over mijn functioneren die ik van mijn werkgever ontving. Daarnaast heeft ze de eerste brief verstuurd waarin staat dat de werkgever aanstuurt op een arbeidsconflict in plaats van er voor mij te zijn en mij te ondersteunen. Inmiddels is de zaak door de rechtsbijstandverzekering afgehandeld. Toch doet het pijn. Ik hield van mijn baan, was trots op mijn team en wat we de afgelopen tijd hadden gepresteerd. Met een wat andere en menselijke aanpak had hij wat mij betreft de werkgever van het jaar kunnen worden en in mij een medewerker gehad die altijd voor hem door het vuur zou gaan…
Heb je als ouder ook vragen over werk en inkomen als je kind kanker heeft (gehad)? bezoek dan het tweemaandelijkse spreekuur van Maaike Wetting bij onze balie in de centrale hal van het Prinses Máxima Centrum. Kijk in de agenda voor dat data en tijdstippen.
Naam van de auteur is bij de redactie bekend.