- Ouders, kinderen, jongeren en
survivors blijven steunen
14 januari a.s. petitieaanbieding voor passende betaalde zorgverlofregeling ouders ernstig zieke kinderen
Op 14 januari a.s. zal de Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid de petitie voor een zorgverlofregeling voor ouders van ernstig zieke kinderen in ontvangst nemen. Met de petitie pleiten we voor een passende betaalde regeling, zodat ouders voor hun ernstig zieke kind kunnen zorgen. Om te voorkomen dat ouders vaak klem komen te zitten tussen arbeid en zorg(en). Maar liefst 65.293 mensen hebben getekend! We hopen dat het onderwerp daarmee op de agenda van de Tweede Kamer komt.
De petitieaanbieding vindt plaats op:
- Datum: 14 januari 2025
- Tijd: van 13.30 tot 13.45 uur
- Locatie: Centrale Hal Tweede Kamer, Prinses Irenepad 1 in Den Haag
Bij de aanbieding zullen de voorzitter van de commissie en een aantal Kamerleden aanwezig zijn. De petitie zal worden aangeboden door Vereniging Kinderkanker Nederland samen met initiatiefnemer René Kops en vertegenwoordigers van andere (patiënten)organisaties. Er zal een klein aantal personen bij de aanbieding zijn. Daarnaast reizen we met een gezelschap naar Den Haag om onze boodschap kracht bij te zetten.
Ziek kind heeft recht op zorg van beide ouders
De boodschap is dat ouders van ernstig zieke kinderen zich vaak gedwongen voelen om te kiezen tussen hun kind of hun gezinsinkomen. Naast de praktische zorg, kampen ouders met vermoeidheid, emoties en stress. Het hele gezin beweegt mee rond het behandeltraject en de zorg van het zieke kind en moet veel incasseren. Doorwerken lukt meestal niet, terwijl dit wel van ouders verwacht wordt. Dit staat haaks op het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind, zo blijkt uit het arbeidsrechtelijk artikel ‘Werkende ouders met ernstig zieke kinderen; klem tussen arbeid en zorg(en)’ dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Arbeidsrechtelijke Annotaties. Hieruit blijkt dat een kind recht heeft op zorg en ondersteuning van beide ouders. Dat wordt nu in Nederland onmogelijk gemaakt met de huidige regelingen. De gevolgen zijn schrijnend voor kinderen én ouders.
Huidige regelingen schieten tekort
Ruimte bieden in tijd en geld voor impactvolle veranderingen in het gezin vinden we in Nederland belangrijk. Dat blijkt uit recente uitbreidingen van het betaalde geboorte- en vaderschapsverlof. Ons land kent een algemene zorgverlofregeling voor mantelzorg maar deze is niet gericht op ernstig zieke kinderen en daardoor totaal niet toereikend voor hun ouders. Alleen de eerste twee weken zorgverlof zijn betaald; de overige zes weken zijn voor eigen rekening van de werknemer. Voor de meeste gezinnen van ernstig zieke kinderen is dit financieel niet toereikend en daarbij duren de meeste behandeltrajecten veel langer dan waar de huidige zorgverlofregeling in voorziet.
Baanverlies en financiële nood
Ouders van ernstig zieke kinderen moeten daarom noodgedwongen vakantietegoed opnemen en bij langdurige behandeltrajecten zien zij soms geen andere keus dan zich ziek te melden. Het verplichte re-integratietraject dat daarop volgt, is niet toegesneden op de situatie van het ernstig zieke kind. Ook werkgevers worden beperkt in hun mogelijkheden om hun medewerkers in deze schrijnende situaties ruimte te geven. Vaak leidt dit uiteindelijk tot baanverlies van ouders. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van deze gezinnen financiële problemen ervaart, als gevolg van inkomensverlies en/of hoge, niet-vergoede zorgkosten. Tien procent van de gezinnen ervaart zelfs financiële nood.
Dringend appèl op de overheid
Stichting Kinderoncologie Nederland, Stichting Kind en Ziekenhuis, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Kenniscentrum voor zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen, Stichting Mag ik dan bij jou, Stichting Villa Joep, Stichting Stomaatje en het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie doen namens ouders van zieke kinderen én zorgverleners doen een dringend appèl op de overheid om de handschoen op te pakken. We willen dat er speciale, noodzakelijke aandacht komt voor ouders van ernstig zieke kinderen binnen het adviestraject met betrekking tot de combinatie van zorg en werk dat onlangs vanuit de commissie mantelzorg en werk is gestart. De wens is een regeling waarbij we de lasten niet alleen bij de individuele werknemer en werkgever neerleggen, maar als welvarend land met z’n allen dragen. Zodat deze schrijnende situaties verdwijnen en dat we ons aan de internationaal gemaakte afspraken houden.
Meer informatie: https://www.kinderkankernederland.nl/zorgen-voor-verlof